Ljud. Och lite annat.

Förra veckan när jag och Emmelie tränade brukslydnad kom vi att prata om det här med belöningar och hur vi bäst kan använda det. Jag har ju valt att använda godis (helst tub) för att förstärka ”att vara tyst i starterna” med Iver och det fungerar väldigt bra. Ett ständigt pågående arbete förstås, han är den individ han är och han kommer aldrig att ändra på det. Min tanke är att få in det dels i muskelminnet, dels som en vana, att när han ska springa ut från mig, tex vid hopp, apportering, framåtsändande ska han först äta och sen springa ut. Detta har gjort att fast han ser något kastas (apporten) och trots hans höga jaktlust ändå någonstans vet att ”först ska jag äta, sen springa”. Det har verkligen gett resultat och för honom tror jag att det här är lösningen.

Sen vet jag att vi kommer att få träna detta då och då i perioder hela hans tävlingskarriär, men det känns himla skönt att ha ett redskap att ta till, då han börjar gå upp i stress igen och ljuden kommer.
Det finns inga universallösningar när det kommer till ljud (och mycket annat också för den delen), utan man får kika och tänka, fundera, prova, ändra på varje hundindivid. Det är ju också det som gör hundträning så fantastiskt roligt och utmanande!

Det här träningspasset provade vi att även ge E´s hund godis i starterna i fotgåendet då det är där det oftast kommer ljud, och det blev väldigt bra respons!

När jag kom hem den kvällen läste jag Fredrik Steens inlägg om just det vi pratat om den kvällen, att godis både kan förstärka och försvaga ett beteende. Vi är fler som är inne på samma linje…

Keno är dock lika tyst som vanligt, förutom när vi kommer hem från jobbet, Skälla av glädje, det bara måste han göra…
Han fick träna nose work hos Helena en kväll och han är himla duktig! Det var 1,5 år sen vi provade på det en helg, men det funkade fint direkt när vi körde med eukalyptusdoft. Det bästa av allt är att han är så himla nöjd efteråt!

Det är bra med lite påfyllning ibland så jag och Vilse tog en heldagskurs i fotgående. Inga direkta nya saker för min del, men om inte annat blev jag påmind om några grunder som jag inte tränat på ett tag.

Igår träffade jag och Vilse Jessica Å för att hon skulle kika på hans spårning. Känns bra med en check, särskilt eftersom det är dags att utveckla det framåt nu, något som var bra för mig att få ett kvitto på. Så nu ska det läggas spår här i vinter!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.