Inlärning!

Det absolut roligaste att träna är just ”det nya”! Det hunden inte kan, aldrig har lärt sig, men försöker göra allt för att förstå. Min hunds härliga, ärliga blick som bara suger i sig kunskap. Alla tester hunden gör, provar sig fram för att hitta rätt. Viljan att lära sig nytt behöver inte bara gälla en valp, Keno lär sig ju nytt hela tiden inom rallylydnad och han älskar det! Tio år gammal hindrar inte att lära sig nya saker, det håller huvudet ungt!

Men mest inlärning från grunden blir det förstås med Vilse! Jag har verkligen bestämt mig för att skynda långsamt med honom och alla pass vi gör är väldigt korta, kanske 5-10 minuter. Istället nosar vi på den absolut grundaste grunden i flera delar.

Spår: Vilse har gått mindre än tio st spår. Dom första var bara 10-20 meter långa. Och raka. Igår spårade han väldigt fint ett ca 100 m långt spår på gräs, med två ”bananvinklar”. Men det är inte längden som är det viktiga, utan att han klarar av att bibehålla tekniken.

Jakt: Godissök med signalen på. Avlämningar (som han hade med sig i generna) fungerar fint utan att jag lärt in handtarget än, så det väntar jag lite med. Lite stadga i form av omvänt lockande. Förutom att han ”råkat” bära and och simmat av sig själv har vi inte gjort nåt mer inom jakten.

Brukslydnad: Här filar vi också bara på små detaljer och delar. Ingång i fotposition ser fint ut, men inte klart än. Har testat nån valpinkallning och han springer fort, fort. Han kan sitta med kontakt och jag tror till och med att han kan ordet sitt. Annars kan han nästan inga kommandon, mer än nej, vilse, varsågod, slut.

Igår hade jag valpkurs hemma och fick se flera valpar med fin följsamhet! Jag blev lite inspirerad så nu ska nog jag och Vilse börja träna lite smått! Jag har bokat in en timme privatträning för att fria följet ska bli riktigt bra från början. Även om jag håller kurser är det ibland skönt att själv gå och få lite feedback. Jag lär in bruksets fria följ först, för att sen göra en gren av det som blir jaktfoten.

Iver spårade igår och där såg jag nåt vi ska träna mer på, vinklar i medvind (som blir sidvind efter vinkeln) för där var det lätt att gena några meter minsann! Smart kan man ju tycka, men inte så bra om det ligger en pinne i vinkeln (vilket det gjorde)… Annars spårade han fint i kärnan. Keno var som vanligt med mig när jag la spåret, men den störningen bekommer inte Iver alls.

Ikväll laddar vi för lite lydnad med sällskap, ska bli trevligt,  den mesta träningen gör jag ju ensam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.