Är hunden verkligen aggressiv?

Det är skillnad på en aggressiv hund och en reaktiv hund!!!

Det känns som att många drar dom hundarna över en kam,  inte tar sig tid att verkligen titta på situationen. Om en hund gör ”utfall” så är den hunden självklart aggressiv! Eller?? Är det verkligen så?

Eller kanske är den hunden så reaktiv att den ”bara agerar”, låter kanske också, men visar inga aggressiva beteenden? Till det kanske den är lite osäker och väljer att ”anfalla istället för att anfallas”.

Dels har jag ju själv en reaktiv hund i Iver, dels ser jag det på både kurser och träningar. Hur en del liksom tittar snett på den där stackars hundägaren (som kanske tagit mod till sig för att överhuvudtaget våga komma pga att han/hon skäms för sin hund). För så ska ju inte en hund göra eller hur?! Eller?

Vi önskar oss alla den perfekta hunden. Vad som är perfekt ligger dock i betraktarens ögon och skiljer sig från person till person. Ingen av oss önskar väl när vi tar hem våran lilla, söta valp att den ska vara reaktiv, aggressiv, stressad mm, men ändå är det just det vi får ibland. Har man mycket erfarenhet sen tidigare kanske man tidigt ser tendenser och kan jobba bort det, men för många kommer det smygande och vet man inte vad man ska titta efter är det inte alltid så lätt.

Precis som vi människor är hundar individer, olika, och alla är inte lika ”bra” som andra. Det finns ”sämre” hundar. Men för dom allra flesta kan man ändå ihop med ägaren få ett bra liv för hunden genom rätt verktyg.

Jag som jobbar med personer med olika svårigheter har väldigt svårt för det här att vissa hundar med ägare inte ska vara välkomna på kurser, träningar mm pga att dom inte ”passar in i den förb…de svenska normen ”!!! Dom om några, behöver stöttning och uppmuntran, och inte minst hjälp!

Nä, fram för mer mångfald, även i hundvärlden!

(Hundar som verkligen ÄR aggressiva är en annan story).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.