Åldern har ingen betydelse!

Igår åkte jag till I2 för att passa på att träna nära wt, som gick där. Iver fick sitta nära alla markeringar med skott och träna tryckträning samtidigt. Han var så himla lugn och fokuserad! Även när vi bara var helt passiva bredvid var han helt cool och la sig ner och slappnade av. Vi gick runt lite och kikade på alla rutor så han fick träna lite på varje ställe.

Tillbaka vid bilen fick han göra några linjetag mot skål och han hade inget startljud. Jag var mer än nöjd med hans träning!!!

Fika, prat och en massa socialt tillfredsställande fick jag också!

Lite senare fick Keno, 8 år, Trolla, drygt 10 år och Mio, 10 år, träna lite. Och dom var så duktiga och glada! Härligt att se seniorerna in action!!  Dubbelmarkeringar och dirigeringar fick dom träna på.

Lördagen tränade jag i Sunne med lollo. Spår med extrema störningar som alla hundar löste superbra. Och lydnad som lämnade mycket mer att önska men nu har vi en plan att träna på nu under lågsäsong…

Efter jobbet i fredags tog jag och Anette en promenad och efter det fika och prat hemma hos Anette. Mysigt!

Jag är så glad över att Keno fortfarande är så pigg och glad och full av energi att jobba!  Tänk att våra hundar som nu börjar bli lite till åren, fortfarande är så fräscha fysiskt och psykiskt!  För mig är det så himla mycket viktigare att se att de håller så högt upp i åldern , trots att de körts hårt genom åren, än att de startas i tidig ålder. Ibland känns det som att det är nån sorts nedre åldersgräns på våra hundar. Har inte hunden tävlat när den är drygt ett år är den inget bra…?! Och skulle den inte ha nått de högsta klasserna innan den fyller tre år, ja då är den inte mycket att hänga i julgranen…?! Tycker det är så synd, den här fixeringen! Möter en hel del på kurserna som nästan skäms för att hunden är tre år och ännu inte tävlat. Varför skämmas för det? Vi har ju förhoppningsvis våra hundar i ganska många år ändå, vad gör det om hunden debuterar när den är fem år till exempel??

Jag är jättestolt över iver, som tog två första pris i nkl tjp nu i sommar. Och han var fyra år. Klart jag ska få vara glad och stolt över det! Vad har hans ålder med hans bedrift att göra? Min Java startade på sitt första retrieverprov som åttaåring. Det var lika kul för det!

Visst, mina hundar tävlar ju inom olika grenar och kommer tidigt ut på banorna i vissa grenar. Men det är verkligen inte mitt mål, att hunden ska vara så ung som möjligt. Men ibland råkar dom vara det och ibland råkar dom vara äldre. Allt efter vad vi hunnit träna, hur hunden mognat, hur livet ser ut i övrigt. Så sträck på er där ute, ni är duktiga, oavsett ålder!!!

2 reaktioner till “Åldern har ingen betydelse!”

  1. Bra skrivit Malin, det klart att hundarna kan och ska hålla tills minst tio om de inte är sjuka. En del ska ju göra allt innan tre år, en hunden blir ju bara bättre med åren.

  2. Håller med dig där om hundarnas ålder. Vad ska man göra sen då om de klarat målen i unga åldrar? Tror hundarna och förarna har det roligare om man skyndar långsamt och inte stressar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.