Jakt

 

 

 

 

 

 

Eftersom vi tränar så många olika saker blir det lätt idiotträning inför olika starter… På både gott och ont… Just nu blir det mycket jaktträning fram till semestern. Sen kommer det bli två veckor utan träning, istället ska vi ut och vandra. Och direkt efter vandringen är det start på TJP för båda grabbarna.

Keno är ju avdammad nu efter flera år och behöver därför en hel del träning, främst i dirigering, stadga och passivitet. Han tar in allt vilt utan problem och lämnar av allt fint i hand, både på land och vatten.

Iver kan ju egentligen betydligt mycket mer och svårare saker än vad som krävs i NKL, men där är det ju viltet vi får lägga tid på. Han har alltid varit väldigt duktig med vilt, alltid gillat att bära det och alltid tagit det. Problemet vi fått nu efter långt uppehåll är att han tyckt att det varit så himla mysigt att han inte alls haft bråttom in med det och har till och med smakat på det. Det är därför vi har tränat så tätt med just sök med vilt sista två veckorna. Det är på söket han kan välja fritt, han är själv där ute och kan ta sig en smakbit utan att jag ser eller hinner reagera. När jag varit ensam har jag lagt söket i sån terräng att jag har haft full koll på upptagen och på vad han gör. När jag haft hjälp har den personen fått vara med ute i sökrutan på avstånd, för att hålla koll på om herrn får för sig att hitta på nåt hyss. Och då har terrängen varit svårare och där han inte ser mig hela tiden.

Iver har verkligen överraskat och gjort otroligt fina sök! Och dom har bara blivit bättre och bättre! Det märks att en del mängdträning behövs för att få allt att helt falla på plats. Ska jag vara ärlig har han inte gjort många viltsök i sitt liv förrän nu…

Tränar hinder i jakten…

 

 

 

 

 

 

Medan jag väntade på att Magnus skulle sluta sitt jobb i onsdags fick grabbarna träna några minuter lydnad var. Keno skötte sig så fint, gjorde allt helt rätt. Iver gjorde fint ff och ställande, medan han hade glömt vad sakta innebar…
Hemma hjälpte Magnus mig att träna nere vid vår sjö. Först la vi ut ett sök med sex vilt i en backe upp. Keno fick sen gå fot ner till vattnet där kastaren stod, tolla, få flera skott med stenkast, mer tolling, flera skott med stenkast och sen gå fot till söket. Söket hivade han in så fint, så fint. Tollingen var superfin. Han höll på att knalla på skott nr två men annars skötte han sig bra.

Iver fick också gå fot ner till sjön och kastare, tolla, flera skott med stenkast och sen ta söket. Han gjorde ett jättefint sök, tollade riktigt bra och var stadig vid skott och kast. Väldigt nöjd med kvällens träning!

Torsdag fick vi hem Kira som ska bo hos oss några dagar. Hon fick följa med till klubben där hon fick träna lite lydnad, det var riktigt kul sa hon!
Jag träffade Lollo där och Keno fick köra igenom eliten med kommendering, det gick verkligen så bra! Dock med belöning mellan momenten.
Iver tränade ff, ställande, kryp och sakta. Krypet var det bästa han gjort på länge, lite vila gjorde visst susen. Och efter en stund verkade det som han återigen kom ihåg vad sakta var nu igen…

Igår åkte jag till Pernilla efter jobbet. Vi skulle träna…just det…jakt…
Iver först ut, han fick se när vi la ut sju vilt på ett sök i jobbig terräng på myren. Sen sköt och kastade P markering med vilt åt ena hållet som han inte fick hämta. Sen vände vi och han fick hämta på sök, P gick runt i söket och hade koll. Vi alternerade så flera gånger och en gång fick han också apportera in minnesmarkeringen, men de andra gångerna plockade P upp den igen. Han gjorde ett så fint sök! Och var stadig vid skott.
Keno fick istället för sök tre olika linjetag ute på myren med vilt. Sen sköt och kastade P på samma sätt åt honom. Han fick dock ta några fler på minnesmarkering. Han gjorde raka och fina linjetag och lyssnade fint när jag dirigerade honom. Han var lite het när skotten gick men satt kvar, dock lättade rumpan lite…

Sen fick både Doris och Vilja träna jakt och de var superduktiga! Det där kommer bli hur bra som helst! Kvällen avslutades med fika förstås (bär och grädde) och en massa trevligt prat som vanligt när vi träffas.

Idag har det varit en träningsfri dag. En långpromenad har vi gjort och sen har jag kikat till hästarna (hästvakt idag), handlat mat, städat och en massa annat. Nu har Magnus grillat så nu vankas middag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.