Vatten, vatten, vatten…

Ja, det är mitt huvudbry just nu… Iver visar fint lugn vid vatten, gör fina, lugna igångar, simmar bra, greppar bra och lämnar av i hand ca 70%. Med tanke på att vi bara tränat vatten två veckor så får jag ju vara jättenöjd dit vi har kommit. Förra sommaren hade vi bara ”simskola”, dvs jag och Iver simmade tillsammans i sjön, ingen annan träning hade vi.

Men… Det finns en sak som felar… Och det är att när vi tränar vid en liten pöl, tjärn mm, vänder han inte när han tagit dummiesen / fågeln, utan fortsätter framåt och går upp på land på motsatt sida. Där står en funktionär som han gärna lämnar av till. Jag har försökt med alla möjliga medel men han ägnar mig inte ens ett vippat öra, utan han är så målmedveten dit han ska. På större vatten eller när jag själv kastar (från samma sida) är det förstås inga problem. Inte heller om sträckan han ska simma i den lilla pölen är kortare än den sträckan som han har kvar till land på andra sidan.

Iver är helt nybörjare på vattenjobb, så jag får helt enkelt göra det enkelt så att han lyckas. Men samtidigt måste han också träna där det är ett mindre vatten, för att ändå få in rätt tanke, att det är att vända tillbaka som är det rätta. Jag har en tanke kring det här, vi får se om vi lyckas…
Hur som helst kommer vi förmodligen bara att göra jaktfoten och tollingen på provet om två veckor, sen får vi bryta. Men jag hade ju som mål att få till en bra träning i provsammanhang och det får vi ju nu. Sen är det hösten som jag satsar på start.

Torsdag var det riktigt ruksväder här, det spöregnade hela dagen. Men det hindrade inte mig, Kerstin och Karin från att träna jakt… I vatten…
Iver gjorde fin jaktfot bakom skytt, bra tolling och delvis bra sök. Han blev trött i mössan och strulade lite. På vattnet blev det som jag skrev ovan, men när vi bytte ställe fick vi till några bra ”vändningar” i vattnet.

Helgen började med en springtur på fredag eftermidag, sen hade vi trevligt sällskap hela kvällen av Per och Per. Grillat, vin och öl blev det.

Igår dök Frida och Pippi upp, de skulle ha en lektion i tävlingslydnad. Jätteroligt att se en glad Pippi, som gjort stora framsteg i sin träning! Med var också Pernilla med vovvar så när Frida tränat klart, fick Vilja visa att hon minsann också gjort fina framsteg i lydnaden!
Sen kom Mari och Trolla och då körde vi dirigeringsträning med alla vovvarna. Keno fick träna på svåra saker, som han numera löser fint efter våra små träningspass vi haft sista veckan.
Efter fika fick Keno gå sitt spår, det hade legat drygt 4 timmar, var 800 m långt och hade fyra pinnar. Han hittade alla pinnar, spårade okej men var lite väl luftig i vinklarna tyckte jag…

När alla åkt hem fick Iver träna lite vatten. Och de flesta gångerna vände han tillbaka till mig, men två gånger ville han upp på andra sidan.

Idag träffade jag först Kerstin på morgonen, vi tränade lite blandat. Iver fick börja med jaktfot bakom K, sen hämta tre änder på söket, fot ner till vattnet, tolla. Så långt allt väl, mycket nöjd med hans fina, lugna attityd. Sen dags för markering i vattnet och där blev det återigen inte bra, han simmade till andra sidan och upp där. Men efter att ha provat lite olika saker har jag nu en ny plan, får se om det kan fungera…

Hem och käkade, sen iväg på Lagkampsträning! Keno, Berra och Snoddas gjorde fin-fint sök, så roligt att se!!! Keno bärgade hem 11 dummies, han tog även den allra sista som låg ute, hur nöjd som helst över hans sök.
Några dirigeringsövningar efter det, som hundarna löste bra. Det märks att träningen jag och Keno har gjort har hjälpt, för han visade fint jobb idag.
Fika hemma hos Mari efter det och nu är jag äntligen i hemmets lugna vrå igen. Puh! Nu kommer några dagars vila för Iver, nästan hela veckan faktiskt. Han har kört så hårt ett tag nu att det kommer bli skönt för honom att få vila ett tag.

Det är lite körigt nu med TJP-start, Lagkampen och start i elitspår… Hinner inte få till all träning och orkar knappast heller, det får gå som det går, vi gör vårt bästa.

2 reaktioner till “Vatten, vatten, vatten…”

  1. Snygg frissa! Härligt klippt i nacken. Kan tänka mig att du passar i den frisyren.
    Har funderat lite på din vattenträning med Iver och jag vet inte. Antar att du prövat att ha riktigt äckligt gott godis som du visar honom innan du skickar och som han bara får när han kommer tillbaka.
    Eller att du kommenderar över honom fast han simmar över själv så när han vänder så skicka honom över ialla fall så låter det som om du bestämmer. Jag vet inte om det funkar, men kan vara värt att testa. Jag tänker alltså tvärtom mot vad han tänker att du ska göra eftersom du gjort allt som han inte lyssnar på.
    Eller stå helt tyst när han gör fel. Det är väl han inte van vid och så får han ingen belöning när han kommer tillbaka till dig. Eller inte någon uppmärksamhet alls av dig när han väl kommer tillbaka. Du ska bara nocha honom och inte se honom under någon minut. Sen gör du om övningen och ser om du får någon reaktion. Det är väl det jag kan komma på. Testa så får du se.Det löser sig öfr det gör det alltid. Han är ju oerfaren på vattnet och det kommer att komma med dunder och brak och så blir han bäst.
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.