Tävlingstränat på tävling!

Lördag började bra med fint väder, härliga tollarvänner från när och fjärran och Värmlands första tollingjaktprov.

Iver hade startnummer ett. Jag är så väldigt glad för hans fina jobb! Mitt mål var att få träna fot, tolling och stadga, sen hade jag räknat med att bryta. Men Iver ville annat. Han var fantastiskt lugn och stadig, att i ”skarpt” läge få se honom i den sinnesstämningen gav mig kvitto på att vår träning har varit rätt!

Fot och ansmygningen var hur bra som helst, likaså tollingen och stadgan. Efter två markeringar på vatten gjorde vi söket och sen avslutade vi med en enkelmarkering till i vattnet. Vi genomförde alltså hela provet och fick dessutom pris! Jag är fortfarande underbart glad! Nu vet jag att vi kan, vi måste bara träna oss igenom det som Iver fortfarande inte kan.

Iver ska få träna avlämningar på vatten, markeringar i vattnet (att lära sig att alltid vända tillbaka) och sök med vilt i sommar (behöver mer rutin och uthållighet). Det är det som fattas oss. Sen ska vi börja nosa på höger/vänster på land, inför öppenklassens dirigeringar.

Tyvärr fick jag lämna provet innan det var klart så jag missade några men det var väldigt roligt att få se så många duktiga hundar på provet! På kvällen firade vi pappsens 70 årsdag.

Imorse var det upp tidigt igen, dags för Keno att tävla spår. Denna gång blev det bakspår och två pinnar bort. Därför var min plan att endast köra några lydnadsmoment och sen bryta och åka hem. Men vi körde hela lydnaden, vi fick till en himla bra träning där jag enbart tänkte träning så jag fick avdrag för några DK mm. Men vi fick ändå ihop flera 9.or och 10:or. Eftersom vi bara var sex ekipage kvar sen valde jag att även köra uppletet. Där visade Keno att han var trött, han letade dåligt, kändes som att han sprang runt lite planlöst.

Nu har jag tänkt tillbaka och inser att när Keno tog sina cert tränade vi mycket spår och uppletande och då gick det också bra. De sista två åren har han bara fått träna lite då och då, jag har inte haft någon struktur på hans spårträning, utan tyckt att han ”kan det där”. Det visar sig ju också på hans resultat… Så Kenos sommarträning får bli spår och uppletande och sen får vi ta nya tag till hösten, det känns mest rättvist så.

2 reaktioner till “Tävlingstränat på tävling!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.