Jaktträning med annorlunda prylar…

Ikväll var det egentligen dags för lydnadsträning i ridhuset igen men alla utom jag hade förhinder så vi ställde in. Kanske lika bra med tanke på vad kallt det är idag… Men jag måste ju träna nåt ändå liksom… Den genomtänkta träningen blev inte av eftersom jag behövde hjälp av träningskompisar så vi gjorde nåt helt annat istället…

Grabbarna jobbade ju på jobbet idag och direkt när vi slutade drog vi till Däckia där supersnälla killar hjälpte Ronny få ett nytt däck. Det har skakat i ratten så ett par dagar nu och det var tur jag åkte in för det däcket var paj och skulle kunna explodera till slut… Efter det tog jag och rödrävarna en promenad i kylan och tillbaka igen var det dags för träning!

 Iver fick följa med mig när jag la ut tre olika målområden, det låg en träapport, en metallapport och en tungapport ute. En bra bit bakom oss la jag sen ut två dummies. Efter det fick han träna fjärr (sitt/ligg), en kort platsliggning och jaktfot. Sen skickade jag honom på linjetag till tungapporten. Det var första gången vi tränade med den så han tyckte den var lite häftig och ville skaka den lite på vägen in, men det fick jag köpa… Tillbaka hos mig tränade vi återigen lite jaktfot, flyttade oss till ny plats. Satte ner honom med ryggen mot ett målområde, lämnade honom, kallade in, blåste stopp och sen ”ut”. Han kom in med metallapporten.
Sen skickade jag honom som ett vanligt linjetag till träapporten. Ska tilläggas att han kom in och satte sig lydnadsfot med alla tre (det valde han själv att göra), det behöver han inte göra med dummiesar. Sen vände vi oss mot dummiesarna, som han faktiskt glömt lite. Skickade honom på ett linjetag men han gick snett så jag gick närmare och skickade om och då mindes han. Och kom in och satt sig fot även med dummiesen! Skickade på sista dummiesen med ”bakåt-ut”.

Han fick alltså ingen belöning (mer än mitt lugna ”bra”) förrän han hämtade dummiesen (som var belöningen). När vi var klara gick vi jaktfot därifrån och jag kastade ut alla apporter och dummiesar lite här och där längs vägen (som Keno sen fick göra ett sök på) och Iver klarade att gå kvar fot, om än lite vingligt precis vid första kastet jag gjorde.
Sen stannade vi, jag tog fram en boll och på ”slut” fick han ta den och övningen var klar.
Keno fick sen göra ett ganska stort sök på prylarna som låg ute. Himla skoj sa han och hade inga problem med att det var helt andra saker än vad det brukar vara på ett sök.

Jag är nöjd med träningen eftersom jag fick rätt modus på Iver och det var det som var målet med träningen. Jag har en otroligt bra instruktör som jag bollar idéer och tankar med via mejl och hon hade tips på att just träna jaktövningar fast med andra saker än dummies och det funkade fint!

2 reaktioner till “Jaktträning med annorlunda prylar…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.