Det finns olika sätt att träna på…

Jag har försökt. Försökt att titta bort, inte bry mig. Försökt att ändå hitta nåt bra med det hela. Men idag kände jag att jag inte orkar med det. Orkar inte med att se på nåt som jag själv absolut inte tror på. För mig fungerar det inte att:
– Låta en 11-månaders otrygg (tidigare påflugen tre ggr) hane tvingas gå rakt mot en annan 11-månaders hane, vända två meter framför den hunden genom att föraren gör ett rejält ryck i kopplet, gång på gång. Varje gång gör hunden, som går emot, utfall. Efter många gånger fram och tillbaka (med utfall och ryck i koppel varje gång) väljer den hanen att inte gå fram mot hunden (ett sunt val i mina ögon). Men då ska den dras med ändå, fram mot den andra hunden och sen återigen slitas runt i kopplet, efter utfallet. Vad lärde sig de två hundarna av det?
Lära in fotgående (eller gå vid sidan) genom att vända, vända och åter vända samtidigt som hunden rycks med i kopplet varje gång. Till slut går hunden där, slokar med öron och svans, slickar sig runt munnen. ”NU är den samarbetsvillig”…! Eller???

– Låta en hund som får ”spel” och bara flänger runt, leker med en annan hund, trängas in i ett hörn av 15 helt okända personer, låta den ligga där på rygg / sidan, med alla personer stående över den, tills den ”gett sig”.

– Den här kan jag bjuda på, det hände mig själv. Iver hade uppfört sig som ett ljus hela tiden, gått otroligt fint vid min sida, gjort alla fina vändningar, trots okända hundar tätt i rumpan och även framför. Det fanns verkligen ingenting att klaga på. När vi alla står stilla kommer en helt, för oss, ny hund med sin förare in och Iver ger ifrån sig ett kort ”tollar-yl”, som för att tala om att här kommer det en okänd (typiskt tollare och typiskt Iver). Han slutade snabbt och sen var det inget mer med det. En stund senare kommer instruktören fram till mig och säger ”ja, det där är allt en liten polis det, han ska lyda sin matte, det är allt bäst det!”. Då gav jag upp!

Alla har olika sätt att träna hund på och många sätt är bra, det gäller att hitta nåt som passar en själv och det man står för. Just när det gäller jaktträning har även jag tagit i ibland, och gör det än ibland, det erkänner jag. Men att inte ge hundarna en chans att lära in momenten först, att trycka ner hundarna i skosulorna –  DET är inte bra hundträning! Någonsin! Undrar hur nackarna på hundarna mår… Jag hade trott att jag skulle kunna hålla mig på min kant och träna, bara vara där för att få störningen, men nej, jag klarar inte av att se det. Vi får hitta den typen av störning någon annanstans…

Vet att jag trampar några på tårna nu, en del tycker att den här typen av träning är helt ok, de ser ju snabba ”resultat”, sen hur det håller i längden kan man undra… Men det fungerar säkert för många. Jag vill inte klanka ner på någon, man gör ju det man själv tror på. Jag vill också ha resultat, men inte på bekostnad av min relation med hunden eller på bekostnad av det jag själv känner är rätt…

Vi fick i alla bra träning med Värmlandstollarna efter mötet angående TJP, WT mm idag. Både Iver och Keno fick långa linjetag och dirigeringar. Efter träningen gick vi en promenad med Mari och tollarflickorna. Och nu är det snart kärring-bastu i byn! Härligt!

12 reaktioner till “Det finns olika sätt att träna på…”

 1. Jag håller med dig. Usch jag mår dåligt när hundarna ska utsättas för något sådant. Jag fick nog första gången jag var med. Efter ha läst om vad som hände denna gång gjorde mig mer säker på att inte vara med något mer. Finns ju som sagt många sätt att lära hundarna på…

 2. Håller fullständigt med dig Malin – vad förväntar folk sig att uppnå med den typen av träning? En hund som kryper fram vid sidan med låg svans – hur roligt är det!!! Visst säger jag också ifrån ibland, men för att kunna göra det krävs att man har en bra relation till sin hund som bygger på förtroende och att hunden vet vad som förväntas av den. Tycker du gör helt rätt som letar efter störning någon annanstans.

  1. Ja, det är skillnad på att säga till en hund som vet vad som förväntas av den än att tro att man kan lära in saker på det sättet… Och sen finns det ju fler sätt att säga till sin hund på…

 3. Den här typen av inlärning förstår jag mig inte på. Kan man hund då? Jag skulle inte träna på detta viset, inte ens med en envis hund för det finns andra sätt. Hunden ska ha glädje och attityd i vad han än gör och detsamma om föraren. Teamet förare hund ska utstråla glädje och samarbetslust för att det ska se bra ut. Jag älskar att se när Niina Svartberg tränar sin Skoj för han utstråla en sån enorm glädje när han går. Kolla in det om ni inte gjort det. Härligt att se!

 4. Bra Malin!
  Jag undrar ibland var gränsen går för vad man vill göra med sin hund med syftet att lära in något. Kan jag säga rätt ut att jag tycker att det är bra att sätta kopplet högt upp på halsen där spottkörtlarna finns och rikligt med nerver går för att på det sättet tillfoga min hund största möjliga smärta och dels göra ett snabbt ryck för att då strypa lufttillförseln så att hunden får en kvävningspanik. Rycker jag tillräckligt hårt och snabbt kan jag få till en strypning av Carotisblodkärlen och t.o.m. orsaka en sk hang-man fraktur eller Whiplashskada. Är det det här som sammanfattas som att jag korrigerar min hund och i.o.m. det är det ok?
  Forskningen har visat att det finns ingen korrelation mellan bestraffning och inlärning men det finns det mellan problembeteenden och bestraffningar. Bestraffningar undertrycker beteenden men får inte bort dem. Jag vill inte att mina hundar ska vara rädda för mig och jag vill sova gott på natten efter hundträning.

 5. Så skönt att läsa om fler som inte tycker det är okej att rycka/slita och bestraffa sin hund! Usch för det! Träning ska vara roligt och det ska endast tränas om hunden tycker det är kul och med glädje och positiva belöningar, hundar är ju det bästa som finns så man ska behandla dom som det också:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.