Det här med krav…

…är inte min grej riktigt. Att ställa krav i vardagen, att ställa krav på ordning och reda, det är en sak, det funkar bra. Men jag är sämre på att ställa krav när vi tränar. Och vad är krav då? Ja, för mig betyder inte det en massa hårda ord och slag, utan att på ett pedagogiskt sätt tala om vad som är rätt och fel. När Iver kom in i våra liv fick jag tänka om lite angående träning. Han är en hund som är otroligt lättlärd, bara han får svar på tal, dvs vad som är rätt och vad som är fel.

Jag har varit inne och tafsat på kravfasen många gånger i träningen tidigare men som sagt, det är inte min favvo-grej. Krav är inte riktigt samma sak som att sätta kriterier mm, krav är egentligen ett ganska schysst sätt att tala om vad man vill / kräver av sin hund. Så länge som man gör det på ett bra sätt.

Hur som helst, det här kan man skriva en bok om… Tanken var i alla fall att ändra om lite smått i Kenos träning när det gäller de två moment som vi behöver få ordning på. Och efter bara ett träningstillfälle blev det stor skillnad! ”Jaha, sa Keno, är det så här du vill att jag ska göra? Varför har du inte sagt det tidigare??” Så just nu känns det här som ett bra träningssätt. Och Keno och jag har ändå lika kul som vanligt…

Träningen får som sagt stå åt sidan nu, men får jag tid och ork över blir det nåt kort pass i alla fall. I måndags grundmålade vi ena husväggen. Det gick ganska fort när vi var två. Hundarna hann att få sig två rejäla promenader ändå, en innan jobbet och en efter målningen. Keno tränade på det som jag skrev om ovan och Iver tränade lite delar i appellmomenten.

Igår blev jag och Iver granskade av Lena B. Vi har kommit en bra bit på rätt väg, nu ska vi fortsätta så här! Keno fick också träna lite, vi tränade enligt min plan.

Idag hade jag sån tur att hundarna kunde vara med på jobbet några få timmar. efter lunch hade vi möte så då satt de i bilen. Jag spar ju en himla massa tid när jag slipper åka hem och hämta dom och sen tillbaka igen… Jag hade en effektiv träning idag. Först en promenad, sen fick Iver ett spår och Keno fyra upptag.  Gick bra, Keno tog alla åt rätt håll och Iver spårade bra. Dock ska jag komma ihåg att snitsla hans spår nästa gång… Vidare ner till plan där Keno fick träna fritt följ, inkallning med stå och ligg och framåtsändande. Iver tränade fritt följ, läggande under gång och en platsliggning på två minuter.

Sen bar det var till KHC för att hålla kurs i tävlingslydnad. Så jättekul att få se deras framsteg sen sist! Och jag har förmånen att få följa dom vidare, trots att kursen är slut, de ska numera gå privat för mig. Mina första ”kunder” minsann! Kul!

En kommentar till “Det här med krav…”

  1. Tack för hälsningen till mig och Bruno!
    Grattis till två bra tävlingar både i spåret och under WT. Jag beundrar dig som är så flitig med att tävla mycket och dessutom i så många olika grenar. Och bra går det också! 🙂
    Kram Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.