Lydnadskurs med Nina och Kent Svartberg

– Träna helhet. – Träna detaljer. Om något är dåligt i helhetsträningen – träna just det som gick dåligt efteråt, i detaljträning. Skilj på helhets- och detaljträning!!

– Lägg in rutiner inför delar / moment redan vi inlärning!!

Fjärr: Lär in backa (handtecken). Du kan använda samma handtecken fast du säger stå/sitt/ligg.

Fritt följ: Gör koncentrationsövningar, såsom snabba halter, halt från snabbgående (går även att göra på tävling). Använd det även till uppvärmning!

Dirigeringsapportering: Lär in kon, tänk på hur/var hunden svänger in runt konen. Lär hunden att svänga ut från kon åt både höger och vänster med tex bollar, matskålar.

Fritt följ (Keno): Utmaningar!! Snabba halter, halt med ett steg bakåt, belöna med boll (kasta åt vänster, framför Keno). Få Keno mera aktiv! Vänster sväng – bakåt, sväng. Backaträning = godis i hand ovanför Keno eller externbelöning till vänster om oss eller vid väggen inne, blanda dessa övningar! Keno ska tänka mer bakåt, bli mer aktiv i halter och svängar. Inte låta Keno går för långt fram om han tenderar göra det. Om hunden hoppar under språng marsch, träna i det tempo hunden inte hoppar i och öka gradvis farten.

Saktagående (Keno): Klicka gåendet framför mig i koppel, säg inget. Kasta godis framför, gå igen, belöna osv. Stanna, gå, när Keno sen börjar gå = klicka. Keno ska lära sig att när jag går ska han gå, när jag stannar ska han stanna. Gå sträckor fram och tillbaka, kan vara svårare att gå i motvind i början, då han blir mer yvig. Vidare: Ställ Keno i gruppen vid target, börja gå, Keno ska börja gå då, klicka. Vidare: När Keno kommer till gruppen / Targeten tittar han på mig, då går jag och det blir då en signal för honom att fortsätta gå sakta framåt.

Inkallning (med ställande): Träna inkallning (raka) med belöning bakom hunden redan från början. Hit- varsågod under farten. Hit – stå – varsågod. Börja träna in ställande under lek.

Apportering (få bort ”tassen på”): Säg apport, klicka gripandet, släng bollen så att hunden måste springa förbi dig för att hämta den. Öka avstånd mellan dig, hunden och apporten växelvis. Prova sedan kasta apporten olika långt och gör samma övning som innan. ”Fel gripande ger ingen boll, rätt gripande ger boll” = hundens ansvar! Om hunden hoppar fram när man kastar apporten (i momentet) , lägg godis på hundens tass!

Kryp (Keno): Fortsätt träna utan kommando. Ställa mig snett framför Keno, klicka in honom bakåt och / eller åt höger (in med rumpan). Klicka in honom i position, gå varligt fram. Träna inte genom att stå framför Keno, han vill då gärna komma fram till den bilden igen = fel position. Keno har ett bra framåttänk, nu behöver han tänka mer bakåt.

Ingångar ( Keno): Träna ingångar med vänster sväng (börja göra svängen när Keno är på väg in och börjat sin sväng med rumpan. Hitta ett fel-ord som jag ska ge vid fel + mitt bortvända huvud, som han kan redan. Träna på vänster sväng (snurrar) på stället. om första lilla svängen inte är bra = fela direkt! Gör inte om så det blir en inlärd kedja att tex tredje gången blir rätt varje gång. Använd inga hjälper, hjälper ska användas högst tre träningspass, sen ska de bort. Keno ska jobba in rumpan mer, bli mer aktiv i ingången. Om Keno hoppar på mig vid ingången, ska jag fela det direkt! Vänster sväng behöver mer träning!

Inkallning med stå och ligg: Hunden ska alltid stå efter ligg, lägga sig efter stå. Samma ordning varje gång. Om stå/ligg är dåligt – fela redan beteendet, annars felar du när hunden redan står/ligger. Om du delar på momentet – ställ hunden där den stannade på ”stå” för att göra inkallning med läggande.

Inkallning (med stå) (Keno): Katsa godis till Keno alternativt medhjälpare som håller honom. Backa, stå still. När Keno kommer (utan kommando) säg ”stå”, låtsaskasta, kasta. Kasta underifrån. Träna ”stå” under sakta marsch baklänges med kommando.

Hopp / sitt (Keno): Hopp ut – klick och boll. Hopp ut – (Keno) sitt och boll. Hopp ut – sitt och boll. Variera dessa. Träna sneda återhopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.