Ny inlärning!

I helgen hade jag förmånen att hänga med på kurs för stående fågelhundar! Mattias, som höll kursen, tränar även retrievers fast just denna kurs var riktad just till stående. Han tränade mycket samma som jag, delar isär varje moment, sätter ihop när varje del funkar för sig. Jag tycker han hade mycket bra tankar kring träning! Det var inte direkt några nyheter för min del, förutom uppflog och avance och det var ju det jag var nyfiken på.

Även om jag själv inte har stående är det alltid kul att lära sig sånt jag inte kan, lite ny inlärning är bra även för denna gamla hjärnan . Jag har också haft en hel del stående raser på kurs genom åren och även om jag inte kommer att hålla rena kurser för stående (det har jag alldeles för lite erfarenhet av), känns det bra att ha lite kött på benen vad som krävs av dom.

Det var ett härligt gäng stabejhoun plus en kleiner munsterländer som blev drillade på kursen. Helena och Ulf hade fixat så bra med full service av fika och mat. Jag och Vilse fick även husrum över natten .

Det var kul att se hur uppflog och avance faktiskt går till, jag hade bara ett hum innan. Och så klart var det ännu roligare att se inlärningsgången.

Förutom det, gick han igenom grunderna i apportering. Det var intressant att höra hans tankar kring det. Även där tränar vi ganska lika, spontanapportering i första hand. Han kör även en hel del lydnadsapportering, som på det sätt han visade det, ändå kändes helt ok. Inte att förväxla med tvångsapportering som är nåt annat. För vissa hundar kan nog lydnadsapportering vara tydligare, men det jag känner kan bli ett problem är just att få ägaren att förstå hela gången. Missar de någon del på vägen eller kanske glömmer hur det det skulle vara, eller blir det minsta arg, irriterad kan det bli det motsatta istället. Faran med att gå en helgkurser är ju alltid det att man sen inte får någon uppföljning längs vägen, utan står ensam med inlärningen.

Men själv känner jag att jag ändå i det längsta vill fortsätta med spontanapportering, lägga till omvänt lockande osv. Det känns ändå som den trevligaste metoden för våra hundar och då också det trevligaste för oss att utföra. Intressant ändå att få andra infallsvinklar, man blir aldrig fullärd !

Vilse skötte sig strålande på kursen, han fick bara vara med och stå vid sidan, och där stod han så lugnt och fint hela helgen. Han är så enkel att ha med sig. Rödtottarna stannade hemma med Magnus.

Ny vecka, nya utmaningar! På tisdag är det kurs igen och ikväll en privatträning. Snart är även valpkurser och nästa jaktlydnad fullsatta, kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.