Att skvallra och få vila från rädslan!

Iver som maskot på lagkampen nu i år. Smaskar matsäck…
FB_IMG_1432106227834

Ibland när jag har lite slötid till övers händer det att jag surfar in på Fredrik Steens blogg. Jag har långt ifrån läst allt han skrivit, men det jag har läst gillar jag! Om jag och Fredrik skulle träffas och diskutera något skulle vi säkert inte tycka lika om allt, men jag känner igen mycket av hans tankar i mitt eget tänk.

Något som fastnat hos mig är hans uttryck ” semester i rädsla”. Jag gillar verkligen det!!! Det uttrycket sätter huvudet på spiken kring hur jag också tänker och tycker. Fast jag har aldrig hittat ett sånt bra uttryck för det…

Jag tänkte extra mycket på det när jag hade valpkursen igår. Det var sista gången och vi skulle träna på bland annat skvallerträning.  För mig är det en väldigt viktig del i grundträningen. Metoden passar inte alla, som med alla metoder, jag är alltid väldigt tydlig med att allt passar inte alla. Inte alla hundar, inte alla ägare. Men innan man har provat kan man inte veta. Och alla valpar svarade fint på skvallerträningen igår. Snabba, fina resultat! Och duktiga vältajmade ägare!

Utan skvallerträningen hade det varit jobbigt att heta Iver och gå på promenad där det finns ”risk” för möte med annan hund. Han hade jobbigt med hundmöten som ung, innan vi tränade in det. Han tycker det är obehagligt, otäckt, ja kanske till och med farligt ibland, när han måste möta hundar i koppel, på smala cykelbanor till exempel.
För honom har skvallerträningen verkligen hjälpt honom att få semester i rädslan! Istället för att träna och träna på att möta hundar, tvinga honom att se fasan i vitögat, har han fått en uppgift – han skvallrar att någon kommer. Och han tar den uppgiften på stort allvar! Han har en viktig uppgift på våra promenader, han är viktig! Med på köpet när han fick den viktiga uppgiften fick vi en tryggare hund, som inte alls har problem med att möta hundar längre.
En annan fördel är att Iver själv generaliserat uppgiften till att även innefatta cyklister, katter, bilar, fåglar, rådjur mm. Vilket bara är en fördel för min del.

Innan kursen igår träffade jag Eva en väldigt snabb sväng. Hon hjälpte mig att träna skott vid vatten med båda vovvarna. Sen fick båda grabbarna göra en varsin helt dold vattendirigering, som dom både gjorde klockrent. Att ta med mig för egen del är att vänta ännu en stund innan jag skickar ut Keno, jag var lite för snabb även om jag tyckte att jag väntade länge nog…

Yr.no har lovat sol och uppehåll i eftermiddag och ikväll, så istället för att träna en sväng på klubben (hade planer på att damma av brukset lite, men det får vänta ett tag till. Börjar dock bli lite sugen…) passar jag på att åka hem direkt och försöka hinna måla det som är kvar. Jag vill helst bli färdig innan semestern börjar…

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.