Only a fool…

…makes such a decision.

Inget är klubbat och klart än, men vi gluttar fram emot december och en eventuell start i lydnad. Som vanligt blir det bara två månader om året, sen är det jakt och bruks som gäller igen. Jag tycker inte att lydnaden är så värst kul, men korta perioder kan jag ändå tycka att det är kul att få lära in lite nya saker. Och tävlingsmänniska som jag är, har jag svårt att bara lära in för skojs skull, sånt som inte leder någon vart. Är det någon som är dålig på att lära sina hundar tricks, så är det jag…

Jag stannade till på klubben efter jobbet i onsdags och tränade lite. Jag har planer för all min träning i brukset, men nu har även några lydnadsmoment fått ta plats i rosa boken…

Så här ser det ut just nu för Iver (alla moment i trean är helt nya för honom):
FF: stegförflyttningar och vändningar känns nästan klart redan. Saktagående där emot måste vi träna in.
Sättande under gång: Vi har provat några gånger och det funkar fint. Dock bara tränat själv sättandet.
Inkallning med stå: Det är ju kort avstånd jämfört med högreklass så det funkar fint.
Rutan: Tänk att den minns han sen ett år tillbaka! Jag vill tro att det är för att den är shejpad från grunden, då brukar de få en bra minnesbild av momentet. Han fixar även på 25 meters avstånd.
Hopp/apport: Vi har bara testat att hoppa tillbaka med apporten och det funkar fint.
Metallen: Inte provat nu men den har han apporterat sen förut.
Vittring: Provat två gånger där vi snabbt kunde avancera med att ha en hög med pinnar ute och gömma den vittrade. Han förstår att näsan ska vara på. Dock får inte högen vara för bred och utspridd, då tar han bara en.
Fjärr: Vi tränar nu bara rörelsen ligg/stå/ligg då han inte alls kan stå sen tidigare.

Keno har ett mål att också starta lydnad, elitklass, så vi har testat lite vad han kommer ihåg:
FF: Funkar fint.
Z: funkar fint, dock inte gjort hela momentet, jag minns inte riktigt hur det var, måste plugga på…
Inkallning: Inte tränat.
Kon/rutan: Konen sitter riktigt bra. Rutan har han ett hum om, han tar sig dit men lite osäkert.
Dirigeringsapportering: Det sitter i sen jakten, dock har han svårare för vänster.
Hopp och metall har vi inte tränat.
Vittring: Det mindes han fint! Det verkar funka bättre med få pinnar än en hel hög.
Fjärr: Här har jag fått belöna upp rejält varje skifte och har då fått fina byten. Sen har jag ju sen tidigare inte varit superpetig med om han flyttar sig lite och det är jag inte nu heller.

Ja, där är vi nu… Iver får även blanda med lite moment ur brukseliten, bla saktagåendet och stegen.

Torsdag tränade jag med Eva S på klubben och fick då hjälp med kommendering in på planen och platsliggning. Hon la även ut vittringen och höll i Iver när vi tränade inkallning med ställande. En fika i stugan med Ingela efter där vi gick igenom lydnadstävlingarna nästa år som vi ansvarar för.

Igår red jag ut tillsammans med Therese K och alla hundar i det härliga vädret! Bra motion för både två och fyrbenta.

Idag har jag haft två kurser här hemma. Först drillade jag två ekipage i jaktfot och stadga och sen dök tre nya ekipage upp för att lära sig grunderna i dirigering. På kvällen fick mina hundar träna lite lydnad i Molkom.

Imorgon är det sista gången på hårda-spårkursen. Efter kursen är min plan att mina hundar ska få spåra och gå långprommis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.