Jaktkurs för Heidi Kvan

Övning Walk-up, bollar/dummies kastas som förare tillsammans med hunden själv hämtar. Inkallning framför hundarna (framför linjen) efter att dummy kastats på sidan om hundarna. Den kastade dummien tas upp av en annan förare som går dit och hämtar den tillsammans med sin hund.

Träna med hinder (tex dike, rishögar mm): Stå nära hindret, lägg dummien synlig på andra sidan. Hunden ska ta samma väg ut och in. Öka avståndet till hindret och öka även avstånd mellan hinder och dummy. Här tränas det RAKA skick med hinder!

Övning Klockan: Ett minnesområde är utlagt tidigare tillsammans med hunden. Skicka ut mot det, blås stopp, dummy kastas till höger eller vänster om hunden (hunden ska sitta ner, låt den sitta ett tag efter kastet). Skicka hunden åt höger, vänster eller ut – växla. Avsluta med att skicka rakt. Variera övningen!

Träna stoppsignal: Sätt hunden, gå ut och kasta en boll rakt upp och låt den landa, ta sen upp den igen. Gå tillbaka till hunden, skicka hunden, låt hunden leta ett tag. När du tycker att hunden inte letar riktigt lika intensivt – blås stopp, kasta bollen som belöning till hunden. Nära avstånd i början, öka sedan.

Övning Linjetag: Vi lade ut dummies på sex minnesområden, sen stod vi alla i en grupp i mitten. Skicka en hund i taget, välj olika mål. Lägg tillbaka varje dummy innan nästa skickar. Träna på själva tecknet, hunden ska bli trygg med det. Om hunden inte går rakt ut, kalla tillbaka den, gör om. Gå ev ut och lyft på dummien, gå ev närmare. Gör alltid minnesområden, även om det går flera timmar innan ni skickar hunden dit, den ska alltid vara med och lägga ut dummies i området.

Övrigt: Jaktfot med störning, lägg tex ut dummies och gå fot runt dom. Kasta saker som hunden INTE ska hämta. Överraska hunden! Stoppsignal under arbete. Hunden blir mer uppmärksam vid stoppsignalen om den inte vet vad som ska hända.

Övning walk-up: Lägg ut flera dummies bakom oss först. Gå en walk-up där förarna hämtar dummies/bollar ibland och ibland får hundarna hämta. Dubbelmarkeringar. Gör halt, lämna alla hundar sittandes på linje, kalla in en hund i taget med pipa. Variera med att kalla in till hälften, blås stopp och skicka på ”ut” till högen med dummies vi la ut tidigare. Eller kalla in hela vägen för att sen skicka på ett rakt linjetag. Fortsätt sen framåt på walk-upen, lägg dummies i skogskanten framför oss (vi är på en åker), vänd och gå walk-up tillbaka. Skicka sen långa linjetag till skogskanten.

Markeringar: Gör målområden om det inte finns bra referenser. Ta med hunden ut, lägg bollar/dummies. Skicka först linjetag ut till varje målområden. Sen kastas markeringar på samma områden. Kan ha många områden. Träna på att hunden hittar dummien DIREKT, utan att behöva söka. För att träna raka in/ut skick.

Vattendirigeringar: Först kasta en dummy i vattnet som hunden inte får se, bara hörselmarkera. Skicka sen ett linjetag på den. Kasta sten, skicka på linjetag, vänta en stund, blås stopp, kasta boll. Kan variera med stopp och sen kasta höger/vänster mm. För Kenos del ska jag lägga ut på andra sidan, inte kasta något i vattnet, han blir så ivrig.. Försöka hitta något smalt vattendrag att träna det vid.

Markeringar: Kasta markeringar på linje utåt så hunden får springa över varje gammal nedslagsplats. Gärna högt gräs i början för att sen bli mer öppet. Ljusa dummies.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.